Yuh artık yahu.
“Canlı para” yarışmasını seyrediyorum şu anda. Ekranın altında “Ceren ve Nazlı’nın 650 bin TL’ye ulaşması için son soru” yazıyor.
Soru terbiyesizlik seviyesinde. Eyfel Kulesi mi, Özgürlük Heykeli mi daha önce yapılmıştır diye soruyorlar. Paraları bölmek de yok.
Google’a sordum, Wikipedia’dan cevabı buldum. Özgürlük Heykeli 1886’da yapılmış. Eyfel Kulesi 1889’da. Üç sene fark var. Böyle soru mu olur? Bunu bilmek genel kültür müdür? Yani o zamanda yaşamış olmak falan lazım, ya da ne bileyim, Fransız falan olmak. Kızlar Fransa’ya falan da gitmişler.
Kötü haber şu: Paraları Eyfel Kulesi’ne koydular. Şu anda reklamlardayız. Geri gelince kapak açılacak paralar aşağı düşecek.
Yani öyle bir soru soruyorlar ki, yarışmacıya yazı tura attırıyorlar. Zorla.
Hani soruyu “yazı mı tura mı gelecek şimdi” diye sorsalar pek farkı yok.
Eğer Google’a falan sormadan, bu sorunun cevabını önceden bilen varsa, lütfen şuraya bir yorum yazsın!
Homur homur homur…
mehmet soylu der ki
Ben Özgürlük Heykeli derdim. Çünkü Osmanlıya Hediye etmek için Fransızlar yapmış zamanında ama sonrada Amerika’ya gitmiş diye biliyorum. Ama zaten bu yarışmaları genel kültürsüzlük yarışması diye eleştirince yapımcılarıda biz kültürel program yapmıyoruz diye başlıyorlar veryansına. Özellikle Sinan Çetin yaptığı film ve programlar eleştirilirse ” Ben kapitalistim, para için yapıyorum, beğenmiyorsanız izlemeyin kardeşim” diyip geçiveriyor. Medya imparatorluk gibi. Ama hem kral, hem soytarı.
zsg der ki
O soruyu hazırlayanların kafasında o tarz bir ölçü olduğunu hiç sanmıyorum. Ölçü muhtemelen şundan ibaret: “650bin lira sorusu soruyoruz. Kazık olsun. Büyüğünden olsun.”
Üstelik o noktaya geldikten sonra adama “Yarışmanın bundan sonrasına yazı tura ile devam edeceğiz” desen de farketmez. Tamamı tahmin, mesnetsiz atma üzerine olan yarışmanın bile müşterisi var, hibrit yarışmanın da olacaktır. Hesaplar da büyük ihtimalle “Böyle soru mu olur lan” diyecek kafada adamın bu yarışmaları seyretmeyeceği kabulüne dayanıyor.
Rahatsızlıktan sonra böyle bir rasyonelleştirme, arkasından gelen stabil rahatsızlığım var toktor. Sindirim sistemi.
mesut dihmanlar der ki
yahu sorunun terbiyesizlik seviyesi mi olur?
sorualr git gide zorlaşıcak ve buna “genel kültür” denmesinin sebebi bu.
pasinler savaşı 1048
yamuğun alanı alt taban + üst taban / 2 x yükseklik
bu gibi şeyler bir şekilde aklımdan çıkmıyor.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/2823407.stm
şurayı da bir inceleyin
ağırtaş der ki
yaşar haklı beyler.
bi de son sorular genellikle ters köşe oluyor. kazanmak için amiyane bilginizin terine meyletmek kafi…
misal: galata köprüsü mü daha önce yapılmıştır, yoksa unkapanı köprüsü mü?
hemen kafamda 1900’lerin başında oryantalistlerin çektiği, siyah beyaz galata köprüsü fotoğrafları canlanıyor. kafa kımıl kımıl ama doğru cevap unkapanı köprüsü.
viki vikleyeyim: “Osmanlı döneminde 1836 yılında, II. Mahmut’un hükümdarlığı sırasında yapıldı. Geçişlerden ücret alınmadığı için halk arasında Hayratiye Köprüsü olarak anılıyordu. Ahşaptan yapılmış, dubalara oturtulmuş yüzer bir köprüydü…”
galata köprüsü 1845’te yapılmış.
vay babanın kemüğüne…
Ufuk Selçuk der ki
Aga ben biliyordum ama şans eseri. Biri Amerikan Devriminin, diğeri Fransız İhtilalinin yüzüncü yılı için yapıldı. Bende bu bilgi vardı ve Amerikan devriminin Fransız Devriminden önce olduğunu biliyordum.
Ahmet Rasim Güral der ki
Google sormadan sorunun cevabını bildim.
Genel bir strateji olarak çok seçmeli bir sorunun cevabını bilmiyorsam (bazı şıkları elemiş de olabilirim) mümkün olan şıkların içinden en sondaki şıkkı seçerim. Doğrunun yanlışı götürmediği tüm sorularda senelerdir uyguladığım bir taktiktir 🙂